Naša slovenska potica 2012 PDF Štampa El. pošta
petak, 28 septembar 2012 19:01

U saradnji sa Uredom R. Slovenije za Slovence u rasejanju i van granica Slovenije, a uz podršku Vlade AP Vojvodine i SO Vršac, treći put smo bili domaćini i organizatori svojevrsne kulinarske smotre, koja ima za cilj da neguje tradicionalnu slovenačku kuhinju, ali i da lepim povodom okupi sva slovenačka društva u Srbiji, na zajedničko druženje i zbližavanje. “Naša slovenska potica” je naziv manifestacije na kojoj predstavljamo najlepše iz slovenačke kulinarike - poticu.

Ideja je bila da se svako društvo predstavi sa svojom ekipom, sa najmanjem jednim receptom i jednom vrstom napravljene potice. Svako Društvo su predstavljala najviše 4 učesnika, sa najmanje jednom napravljenom poticom po izboru (slana ili slatka). Potice su pripremane kod kuće i donošene su kao gotove na dan takmičenja. Uz svaku poticu bilo je potrebno dostaviti i recept, koji će zajedno sa fotografijama učesnika biti objavljen u biltenu. Na početku svaki takmičar je dobio svoju šifru, koja je kovertirana i otvarana na kraju žiriranja.. Stručni žiri činili su profesori Jan Sič i Milojka Jovulov - tehnolozi za hleb i peciva iz Poljoprivredne škole u Vršcu, koji su na degustaciju dobijali šifrirane uzorke, a po završetku ocenjivanja, pristupilo se dešifriranju i objavljuju se imena nagrađenih. Za najbolje učesnike pripremili smo vredne nagrade i diplome, a svi učesnici bili su  ekipno fotografisani i podeljene su im zahvalnice za učešće.Na manifestaciji su učestvovala sledeća slovenačka društva:

Društvo Slovencev „Planika“, Zrenjanin (Martina Drča i Nada Domazet)

SKS „France Prešeren“, Niš (Milica Gorišek i Zaga Šobar)

Društvo Slovencev „Sava“, Beograd (Ivana Miljković i Marija Prodanović)

Društvo Slovencev „Kula“, Vršac (Katica Ristić, Dragana Lukašev, Cvetka Vučković, Anica Maričić, Silvana Peretič, Nada Radisavljević i Tanja Maksimović)

Ambasadu Republike Slovenije predstavljao je njegova ekselencija Mr Franc But, amabasador R. Slovenije u Beogradu. Naš gost takođe je bio i gospodin Željko Kljun, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke manjine u Republici Srbiji. Opštinu Vršac predstavljala je Marija Kulić, član Opštinskog veća zadužena za turizam.

Manifestaciju "Naša slovenska potica" organizovali smo u motelu "Vetrenjača u Vršcu. Naše goste smo dočekali u subotu 15.09.2012. oko 11h.

Gosti su takođe imali priliku da  posle dodele nagrada i zajedničkog ručka uživaju u zvucima slovenačke narodne muzike koju su nam na harmonikama približili članovi Kulturno-umetničkog društva koranta "Demoni" iz Vidma kod Ptuja. Svečani deo programa pratio je i hor Društva Slovenaca Planika iz Zrenjanina. Slovenačke pesme zajedno sa našim gostima pevali su Katica Ristić, Cvetka Vučković i Nenad Čolakov.

Naše Društvo predstavljali su:

Katica Ristić, Dragana Lukašev, Cvetka Vučković, Anica Maričić, Silvana Peretič, Nada Radisavljević i Tanja Maksimović.

Radna grupa:  Starc Zdravko, Bohorč Rudolf, Čolakov Nenad, Judež Marija, Jovulov Jelena

Scenario: Nenad Čolakov

Voditelj programa: SlobodankaĆirin-Varađan

Rezultat takmičenja od ukupno 14 napravljenih potica:

1. mesto -  Cvetka Vučković (Vršac)
  2. mesto  - Ivana Miljković (Beograd)
  3. mesto  - Nada Radisavljević (Vršac)

Zahvaljuljemo se svim društvima, koja su bila prisutna i svim takmičarima na učešću na manifestaciji. Slike sa ove manifestacije pogledajte u galeriji fotografija.

Poslednje ažurirano sreda, 28 avgust 2013 19:43