Naša slovenska potica 2011 PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 22 septembar 2011 16:15

U saradnji sa Uredom R. Slovenije za Slovence u rasejanju i van granica Slovenije, a uz podršku Vlade AP Vojvodine i SO Vršac, drugi put smo bili domaćini i organizatori svojevrsne kulinarske smotre, koja ima za cilj da neguje tradicionalnu slovenačku kuhinju, ali i da lepim povodom okupi sva slovenačka društva u Srbiji, na zajedničko druženje i zbližavanje. “Naša slovenska potica” je naziv manifestacije na kojoj predstavljamo najlepše iz slovenačke kulinarike - poticu.

Ideja je bila da se svako društvo predstavi sa svojom ekipom, sa najmanjem jednim receptom i jednom vrstom napravljene potice. Svako Društvo su predstavljala najviše 4 učesnika, sa najmanje jednom napravljenom poticom po izboru (slana ili slatka). Potice su pripremane kod kuće i donosene su kao gotove na dan takmičenja. Uz svaku poticu bilo je potrebno dostaviti i recept, koji će zajedno sa fotografijama učesnika biti objavljen u biltenu. Na početku svaki takmičar je dobio svoju šifru, koja je kovertirana i otvarana na kraju žiriranja.. Stručni žiri činili su profesori - tehnolozi za hleb i peciva iz Poljoprivredne škole u Vršcu, koji su na degustaciju dobijali šifrirane uzorke, a po završetku ocenjivanja, pristupilo se dešifriranju i objavljuju se imena nagrađenih. Za najbolje učesnike pripremili smo vredne nagrade i diplome, a svi učesnici bili su  ekipno fotografisani i podeljene su im zahvalnice za učešće.Na manifestaciji su učestvovala sledeća slovenačka društva:

Društvo Slovencev „Planika“, Zrenjanin

SKS borskega okraja „Drago Čeh“, Bor

SKS „France Prešeren“, Niš

Društvo Slovencev „Sava“, Beograd

Društvo Slovencev „Triglav“, Subotica

Veleposlaništvo Republike Slovenije, Beograd

Manifestaciju "Naša slovenska potica" organizovali smo u motelu "Vetrenjača u Vršcu. Naše goste smo dočekali u nedelju 19.09.2011. oko 11h.

Gosti su takođe imali priliku da se posle dodele nagrada i zajedničkog ručka provozaju turističkim vozićem koji ih je poveo u panoramsko razgledanje grada. Veče smo proveli u vinskom podrumu gde smo, s obzirom da je tada u Vršcu bio Grožđebal, za naše goste organizovali degustaciju najboljih vina porodičnog podruma vinarije "Vinik".

Naše Društvo predstavljali su:

Miletić Zdenka, Ristić Katica, Maričić Anica, Vučković Cvetka i Lukašev Dragana.

Radna grupa:  Starc Zdravko, Bohorč Rudolf, Čolakov Nenad, Judež Marija, Jovulov Jelena

Rezultat takmičenja od ukupno 14 napravljenih potica:

1. mesto -  Maričić Anica (Vršac)
  2. mesto  - Trifunović Radmila (Bor)
  3. mesto  - Milićević Nemanja (Subotica)

Zahvaljuljemo se svim društvima, koja su bila prisutna i svim takmičarima na učešću na manifestaciji. Zahvaljujemo se gospodinu Bojanu Lunežniku, koji je u društvu svoje supruge predstavljao Ambasadu Reblike Slovenije u Beogradu. Uz nadu da će "Naša slovenska potica" postati tradicionalna i sa željom da se ponovo vidimo, očekujemo vas i sledeće godine u Vršcu.Organizatori manifestacije bili su Rudolf Bohorč, Zdravko Starc i Nenad Čolakov. Slike sa ove manifestacije pogledajte u galeriji fotografija.

Poslednje ažurirano subota, 22 oktobar 2011 17:17